DND Gospić

KAKO OLAKŠATI DJETETU POČETAK ŠKOLSKE GODINE

Objavljeno: 01 11 2019 20

Projekt "Moja tata i ja" provodi se u vodstvu Ambidekster kluba iz Zagreba. Na području Gospića i Ličko-senjske županije projekt se provodi u partnerstvu s DND-om Gospić. "Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu. Provodi se uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Sami kraj je kolovoza i ljetna bezbrižnost polako blijedi. Školski praznici uskoro završavaju i bliži se početak nove školske godine. S novom godinom kreću i nove obveze, odgovornosti, brige, strahovi, radosti, nadanja - kako za djecu, tako i za njihove roditelje. Nakon većeg perioda opuštanja slijedi razdoblje tranzicije u kojem se djeca (iznova) trebaju prilagoditi drugačijem životnom tempu i zahtjevnijoj rutini. Svatko od njih treba proći taj proces prilagodbe, koji može i ne mora biti lagan i bezbolan.

Kako će se dijete osjećati i ponašati taj prvi period kada ponovno krene u školu ovisi o puno faktora. Ovisi o tome kako se dijete do sada osjećalo u školi, je li se „uklopilo“, je li tamo razvilo prijateljstva, kako ispunjava školske obveze i kakve stavove ima o njima, muči li se posebno s nekim predmetom ili profesorom, itd. Na sve od tih faktora se može utjecati, ali to zahtijeva vrijeme i uloženi trud od strane roditelja i djeteta te je kompleksna tema za neki sljedeći članak.

Ovdje vam donosimo konkretne savjete što vi kao roditelji možete učiniti sada - u ovom prijelaznom razdoblju od školskih praznika do početka škole - kako biste svoju djecu pripremili i olakšali im ulazak u novu školsku godinu. Poželjno je da djeca stvore rutinu koja ih navikava na drugačiji životni ritam u odnosu na onaj koji su imali cijelo ljeto. Rutina je djeci važna, jer stvara osjećaj stabilnosti i predvidljivosti.

- Promijenite vrijeme odlaska na spavanje i vrijeme ustajanja.

Tijekom ljeta su vaša djeca vjerojatno mogla ostati budna malo dulje i kasnije su se ustajala. Dogovorite s njima raniji odlazak na spavanje i konkretno vrijeme kada će ustajati. Cilj je da se njihov organizam privikne na nove termine spavanja, kako bi u školu išla naspavana i odmorna.

- (Ponovno) osposobite prostor u kojem dijete uči i piše zadaće.

Djeca koja imaju stalno mjesto u kojem uče i vrijeme kada uče su efikasnija u tome. Ako imate mogućnosti za to, pitajte dijete gdje mu u kući/stanu najviše odgovara ispunjavati svoje školske obveze. Svejedno je je li to kuhinjski stol, radni stol u sobi ili nešto treće, bitno je da su prostor i mjesto na kojem radi konzistentni.

- Opskrbite prostor za učenje potrepštinama koje će vašem djetetu trebati za rad.

U to svakako uključite svoje dijete. Neka uredi svoj radni prostor na način koji je njemu ugodan i poticajan, pritom pazeći da su mu sve potrepštine za rad pri ruci. Ako već sada znate neke od stvari ili pribora koje će mu biti potrebne za rad tijekom školske godine, zajedno sa djetetom odite u nabavku tih stvari. Također, koliko je u okviru vaših mogućnosti, prepustite djetetu da bira npr. novu olovku ili bilježnicu u koju će pisati.

- Razgovarajte sa djetetom o školi.

Pričajte o proteklom godišnjem odmoru i pitajte ga kako se osjeća vezano uz novu školsku godinu i što očekuje od nje, ali i od sebe. Nemojte umanjiti ili prečuti njegove odgovore ako dijete nema pozitivan stav prema školi ili ako imate različita očekivanja. U tom slučaju ga probajte motivirati svojim stavom prema onome što ga realno očekuje, ali s dozom pozitivnosti. Objasnite mu da ste svjesni da ga čekaju neki novi izazovi i stare/nove odgovornosti, ali dajte mu do znanja i da će usvojiti i mnoštvo novih zanimljivih informacija, družit će se s prijateljima i vjerojatno pronaći zadovoljstvo u određenim popratnim aktivnostima koie se u školi događaju. Svakako mu dajte do znanja da ćete mu biti podrška.

- Budite podrška svom djetetu (kroz cijelu školsku godinu).

Ako primijetite da je vaše dijete anksiozno ili je u stresu zbog odlaska u školu, ili vam u razgovoru to kaže, nemojte to ignorirati. Pitajte ga što ga muči i pričajte s njim o tome. Probajte ga umiriti ili zajednički naći način kako riješiti problem. Dajte mu do znanja da se može osloniti na vas i obratiti vam se za pomoć u svim situacijama koje mu se čine teške. Djetetu je najbitnije da se osjeća sigurno, da zna da ste tu i da ste mu podrška, stoga mu je potrebno da zna da vam se može povjeriti i da ćete ga zaštiti ako dođe do nekih neugodnih situacija u odnosima s djecom ili odraslima.

ISTAKNUTI SADRŽAJI

Dječji tjedan 2022
Dječji tjedan tradicionalna je godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava od 1953. godine. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovana Društva "Naša djeca" a uvijek se održava u prvom punom tjednu u listopadu. Tako se ove godine Dječji tjedan obilježava od 3. do 9. listopada.
Darivanje prvašića u školskoj godini 2022./2023.
Tradicija darivanja prvašića koja traje osmu godinu, uveselila je svu djecu s područja grada Gospića, koja prvi puta sjedaju u školske klupe. Pokloni su osigurani projektom "Gospić u očima djece" kojeg financira Grad Gospić, a Rukometni klub Gospić pridružio se darivanju i ove školske godine svojim prigodnim školskim materijalima.
Školskim volonterskim klubom do prijateljstva i zajedništva
Danas, 7. siječnja 2022. godine u prostoru Kulturnog informativnog centra Gospić održano je predstavljanje novog projekta Društva „Naša djeca“ grada Gospića. Projekt „Školskim volonterskim klubom do prijateljstva i zajedništva“ odobren je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, kroz natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava udrugama u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja, u
Dječji tjedan
Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava od 1953. godine. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva "naša djeca" (DND). Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana.
MINUTE RAZONODE 3
Odobren projekt "Minute razonode" od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u iznosu od 50.000,00 kuna. Projekt će se provoditi u periodu od 1. rujna 2021. do 31. kolovoza 2022.
Projekt "Formula za znanost" Udruge Pozor!
Projekt „Formula za znanost“ odobren je za sufinanciranje u sklopu poziva „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a“. Udruga Pozor!  nositelj je projekta, a partneri su Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Društvo naša djeca grada Gospića i Udruga učeničkih domova Republike Hrvatske.
KAKO OLAKŠATI DJETETU POČETAK ŠKOLSKE GODINE
Projekt "Moja tata i ja" provodi se u vodstvu Ambidekster kluba iz Zagreba. Na području Gospića i Ličko-senjske županije projekt se provodi u partnerstvu s DND-om Gospić. "Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu. Provodi se uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Važnost uključenosti očeva u život djeteta
Projekt "Moj tata i ja" Ambidekster kluba iz Zagreba, kojemu je DND Gospić partner i izvoditelj aktivnosti na području grada Gospića i Ličko- senjske županije, u zadnjoj je fazi. Osim zanimljivih aktivnosti, predstavlja i zanimljive članke koje možete pročitati i na našoj web stranici! Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu
TRAŽI SE VOLONTER!
Ženska grupa „Korak“ u potrazi je za volonterom/volonterkom s područja grada Gospića koji/koja bi pružao/la usluge  pomoći i podrške osobama žrtvama i svjedocima kaznenih djela. Aktivnost se odvija kroz program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ u partnerstvu s još deset organizacija civilnog društva s područja cijele Hrvatske, a u nadležnosti Ministarstva pravosuđa.
Mladi za održivi razvoj Like
Projekt „Mladi za održivi razvoj Like“ pokrenut je od strane Klastera Lika Destination s ciljem doprinosa stvaranju svijesti o potrebama održivog razvoja kroz djelovanje i jačanje organizacija civilnog društva na području Ličko-senjske županije. U svrhu provedbe projekta sklopljena su partnerstva sa  dvije organizacije civilnog društva te dvije škole s područja Ličko-senjske županije.
Dječji tjedan 2018
Dječji tjedan - je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva „Naša djeca“ . Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana. 
RAZMISLI, POGLEDAJ, PROMIJENI
Učenice osmog razreda, Petra, Maja, Leonarda i Dorotea imale su zadatak osmisliti scenu koja će prikazati problem koji se javlja u njihovoj sredini, među vršnjacima ili su bile u prilici prepoznati taj problem u svojoj sredini.
O nama

Društvo "Naša djeca" grada Gospića - DND Gospić je dragovoljna, edukativna i humanitarna udruga civilnog društva, u kojoj građani, roditelji, prijatelji djece, za opću korist promiču i vode akcije i aktivnosti namijenjene dobrobiti djece, na temelju ciljeva i djelatnosti navedenih u ovom Statutu i općim aktima DND-a Gospić.

LOKALNI VOLONTERSKI CENTAR GOSPIĆ

Lokalni volonterski centar Gospić projekt je Društva „Naša djeca“ grada Gospića a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva. Projekt traje godinu dana, a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva u Republici Hrvatskoj organiziranjem i provođenjem aktivnosti. Cilj je i povećati broj mladih volontera, da se što više uključe u organizirane volonterske

DND Zabok u gostima DNDu Gospić
DND Zabok gostovao je u Gospiću. Naši dragi prijatelji pokazali su nam dio svojih zanimljivih radionica koje provode u sklopu projekta "Zdravo i fino". Učili smo o zdravoj i ekološkoj hrani, a od zdravih voćnih namirnica pravili smo fine i sočne smoothie.