MINUTE RAZONODE

Minute razonode

Objavljeno: 28 10 2017 45

Projekt MINUTE RAZONODE namijenjen je djeci - kako na najkvalitetniji način iskoristiti slobodno vrijeme djece.

PREDSTAVLJANJE PROJEKATA

Društvo „Naša djeca“ grada Gospića u četvrtak 17. siječnja 2019. održalo je konferenciju za javnost. Ovom prilikom DND je svim nazočnima predstavio niz projekata koji će se odvijati u 2019. godini, a jako su značajni za unapređenje rada Udruge.

Po prvi puta DND je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku osigurao sredstva za provedbu projekta „Minute razonode“ i „CAP za sigurnije odrastanje“. Svaki zasebno aplicirani su na natječaje koje je isto Ministarstvo raspisalo u prvoj polovici 2018. godine.

Iznimno smo sretni i ponosni na ova  dva projekta. Ovom prilikom detaljno ćemo reći o svakom:

Projekt „Minute razonode“ smišljen je i napisan s ciljem aktivnog i zdravog sudjelovanja djece u izvanškolskim aktivnostima, odnosno sudjelovanje djece u kreativnim, plesnim i društvenim aktivnostima u cilju poboljšanja i sudjelovanja u socijalnim situacijama djece koja žive u gradu Gospiću.

Cilj ovog projekta je prvenstveno unapređenje i zaštita prava djece i aktivna podrška obitelji, kao i podrška zaposlenim roditeljima u lokalnoj zajednici osiguravajući djeci dodatnu skrb i kvalitetno organizirane aktivnosti. Osim toga cilj je uključivanje i aktivna participacija djece u lokalnoj zajednici.

U okviru ovog projekta, DND je osigurao tri aktivnosti za djecu, u kojima su djeca izravni korisnici:

  1. Plesna skupina Ritmix
  2. Likovna radionica
  3. Igraonica

Svaka aktivnost nosi svoje zadaće i drugačije oblike rada, stoga svaku aktivnost vodi zaseban voditelj uz veliku pomoć volontera DND-a. 

Osim ovih aktivnosti unutar prostora DND-a, Aktivnosti za djecu u bolnici odvijaju se za djecu na Dječjem odjelu gdje volonteri odlaze i neposredno odrađuju aktivnosti s djecom koja ondje borave.

Aktivnost koja djeluje unutar programa Minute razonode je i Lutkarska skupina „Maslačak i Točkica“ kojoj je cilj priprema i izvedba lutkarskih predstava za djecu. Krajnji korisnik (publika) jesu djeca,  no u radu u pripremanju predstava, održavaju se susreti za volontere.

Sve ove aktivnosti provode se u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem „dr. Ante Starčević“ koji je imao glavnu ulogu u osiguravanju adekvatnog prostora za izvođenje navedenih aktivnosti.  Ovim projektom osigurana su sredstva za opremanje i uređenje samog prostora Igraonice kao i dodatno opremanje skupina koje djeluju u Minutama razonode. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku osiguralo je ovom projektu 90.000,00 kuna.

ISTAKNUTI SADRŽAJI

Dječji tjedan 2022
Dječji tjedan tradicionalna je godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava od 1953. godine. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovana Društva "Naša djeca" a uvijek se održava u prvom punom tjednu u listopadu. Tako se ove godine Dječji tjedan obilježava od 3. do 9. listopada.
Darivanje prvašića u školskoj godini 2022./2023.
Tradicija darivanja prvašića koja traje osmu godinu, uveselila je svu djecu s područja grada Gospića, koja prvi puta sjedaju u školske klupe. Pokloni su osigurani projektom "Gospić u očima djece" kojeg financira Grad Gospić, a Rukometni klub Gospić pridružio se darivanju i ove školske godine svojim prigodnim školskim materijalima.
Školskim volonterskim klubom do prijateljstva i zajedništva
Danas, 7. siječnja 2022. godine u prostoru Kulturnog informativnog centra Gospić održano je predstavljanje novog projekta Društva „Naša djeca“ grada Gospića. Projekt „Školskim volonterskim klubom do prijateljstva i zajedništva“ odobren je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, kroz natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava udrugama u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja, u
Dječji tjedan
Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava od 1953. godine. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva "naša djeca" (DND). Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana.
MINUTE RAZONODE 3
Odobren projekt "Minute razonode" od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u iznosu od 50.000,00 kuna. Projekt će se provoditi u periodu od 1. rujna 2021. do 31. kolovoza 2022.
Projekt "Formula za znanost" Udruge Pozor!
Projekt „Formula za znanost“ odobren je za sufinanciranje u sklopu poziva „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a“. Udruga Pozor!  nositelj je projekta, a partneri su Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Društvo naša djeca grada Gospića i Udruga učeničkih domova Republike Hrvatske.
KAKO OLAKŠATI DJETETU POČETAK ŠKOLSKE GODINE
Projekt "Moja tata i ja" provodi se u vodstvu Ambidekster kluba iz Zagreba. Na području Gospića i Ličko-senjske županije projekt se provodi u partnerstvu s DND-om Gospić. "Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu. Provodi se uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Važnost uključenosti očeva u život djeteta
Projekt "Moj tata i ja" Ambidekster kluba iz Zagreba, kojemu je DND Gospić partner i izvoditelj aktivnosti na području grada Gospića i Ličko- senjske županije, u zadnjoj je fazi. Osim zanimljivih aktivnosti, predstavlja i zanimljive članke koje možete pročitati i na našoj web stranici! Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu
TRAŽI SE VOLONTER!
Ženska grupa „Korak“ u potrazi je za volonterom/volonterkom s područja grada Gospića koji/koja bi pružao/la usluge  pomoći i podrške osobama žrtvama i svjedocima kaznenih djela. Aktivnost se odvija kroz program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ u partnerstvu s još deset organizacija civilnog društva s područja cijele Hrvatske, a u nadležnosti Ministarstva pravosuđa.
Mladi za održivi razvoj Like
Projekt „Mladi za održivi razvoj Like“ pokrenut je od strane Klastera Lika Destination s ciljem doprinosa stvaranju svijesti o potrebama održivog razvoja kroz djelovanje i jačanje organizacija civilnog društva na području Ličko-senjske županije. U svrhu provedbe projekta sklopljena su partnerstva sa  dvije organizacije civilnog društva te dvije škole s područja Ličko-senjske županije.
Dječji tjedan 2018
Dječji tjedan - je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva „Naša djeca“ . Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana. 
RAZMISLI, POGLEDAJ, PROMIJENI
Učenice osmog razreda, Petra, Maja, Leonarda i Dorotea imale su zadatak osmisliti scenu koja će prikazati problem koji se javlja u njihovoj sredini, među vršnjacima ili su bile u prilici prepoznati taj problem u svojoj sredini.
O nama

Društvo "Naša djeca" grada Gospića - DND Gospić je dragovoljna, edukativna i humanitarna udruga civilnog društva, u kojoj građani, roditelji, prijatelji djece, za opću korist promiču i vode akcije i aktivnosti namijenjene dobrobiti djece, na temelju ciljeva i djelatnosti navedenih u ovom Statutu i općim aktima DND-a Gospić.

LOKALNI VOLONTERSKI CENTAR GOSPIĆ

Lokalni volonterski centar Gospić projekt je Društva „Naša djeca“ grada Gospića a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva. Projekt traje godinu dana, a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva u Republici Hrvatskoj organiziranjem i provođenjem aktivnosti. Cilj je i povećati broj mladih volontera, da se što više uključe u organizirane volonterske

DND Zabok u gostima DNDu Gospić
DND Zabok gostovao je u Gospiću. Naši dragi prijatelji pokazali su nam dio svojih zanimljivih radionica koje provode u sklopu projekta "Zdravo i fino". Učili smo o zdravoj i ekološkoj hrani, a od zdravih voćnih namirnica pravili smo fine i sočne smoothie.