Nema kategorije

Sintetsko izvješće - DJEČJI TJEDAN 2018

Objavljeno: 14 10 2018 44

U tjednu od 1. do 7. listopada 2018. u gradu Gospiću održavao se Dječji tjedan. Kao i svake godine do sada, uvijek se u Dječji tjedan uključi veći broj ustanova. Tako je bilo i ove godine. Svaka ustanova i udruga pripremila je svoje aktivnosti a koje su obilježile Dječji tjedan. Redom su se događale ove aktivnosti:

Datum: 1. – 7. listopada 2018.

Sudionici: djeca, DV Pahuljica, DV Lički Osik, DV Perušić, DV Karlobag, Osnovna škola dr. Jure Turića, Grad Gospić, Pučko otvoreno učilište „dr. Ante Starčević“ Gospić, Muzej Like, Gospić, Odjel za nastavničke studije u Gospiću, Sveučilišta u Zadru, Lutkarska skupina Maslačak i točkica DND-a Gospić, Kulturno – informativni centar Gospić, Likovna udruga Lika,  Društvo „Naša djeca“ grada Gospića, Bajkaonica DND-a (Sandra Jakešević).

U tjednu od 1. do 7. listopada 2018. u gradu Gospiću održavao se Dječji tjedan. Kao i svake godine do sada, uvijek se u Dječji tjedan uključi veći broj ustanova. Tako je bilo i ove godine. Svaka ustanova i udruga pripremila je svoje aktivnosti a koje su obilježile Dječji tjedan. Redom su se događale ove aktivnosti:

  1. Listopada 2018.

Početak Tjedna otvoren je postavljanjem zastave, djelo ruku vrtićke supine DV Pahuljica, koji su uz pomoć teta pripremili zastavu, tjedan prije. Zastavu, na već poznato mjesto, iznad Borova, podigle su predstavnice DNDa, predsjednica Sanja Puškarić Delač i dopredsjednica Željka Šikić, te predstavnice Grada Gospića, zamjenica gradonačelnika gđa. Kristina Prša te zaposlenice Grada Lidija Mlinarić i Ana Mari Bašić. Zastava je podsjetnik svim građanima da su tjedne aktivnosti DND-a i drugih ustanova uključenih u Dječji tjedan, podređene djeci.

Osim postavljene zastave, DV Pahuljica svojoj djeci pripremili su radionicu Naša prava, naše odgovornosti, gdje su djeca učila i usvajala koja su to dječja prava a isto tako koje su odgovornosti djece, kako bi što bolje znala i naučila što se smije, a što ne smije.

U večernjim satima, svoj djeci grada Gospića, Pučko otvoreno učilište Gospić, uz pomoć Produkcije Z iz Splita, pripremili su veselu, razigranu i pjevnu lutkarsku predstavu Lijepo putovanje lijepom našom!

Djeca su uživala, a organizatori su s veseljem dočekali djecu koja su došla.

  1. Listopada 2018.

Drugi dan Dječjeg tjedna obilježile su aktivnosti vrtićaraca i osnovnoškolaraca koji su taj dan bili u gostima gradonačelniku Karlu Starčeviću. Djeca su posjetila gradonačelnika u gradskoj vijećnici te s njim razgovarala a njihovim, dječjim problemima, potrebama i molbama, koje gradonačelnik može ispuniti. Isti dan, u Pučkom otvorenom učilištu „Dr. Ante Starčević“, Gospić, u prostoru DND-a, odvijala se kiparska radionica Japodski narodi na našim krajevima i izrada japodskog nakita. Radionicu su vodili, prof. Ivan Golac te Nikica Jelić, predsjednik Likovne udruge Lika. Djeca su mogla taj dan izrađivati i modelirati pravu kiparsku glinu.

  1. Listopada 2018.

Treći dan Dječjeg tjedna obilježio je tradicionalni posjet DND-a Gospić Dječjem odjelu Opće bolnice Gospić, zajedno s djecom, učenicima prvih razreda OŠ dr. Jure Turića. DND je prigodnim poklon darivao Odjel, a kao višegodišnji prijatelji Odjela bila nam je čast što je medicinsko osoblje pripremilo jako ugodnu dobrodošlicu DND-u i djeci. Osim posjeta, isti dan vrtićarci su od 10:00, ispred poslovnice FINA-e dijelili građanima poruke o dječjim pravima. U popodnevnim satima DND i Lutkarska skupina Maslačak i točkica organizirali su lutkarsku predstavu Zemljina eko priča i interaktivnu radionicu od eko materijala, a nakon odrađene radionice, svi zajedno smo posjetili glazbeno edukativnu predstavu Crtić ME DO koja se odvijala u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Gospić. U OŠ dr Jure Turića održala se radionica uoči Međunarodnog dana djevojčica koju su održale učenice 6. i 7. razreda za učenike 2. d razreda.

  1. Listopada 2018.

U četvrtak se, u sklopu Dječjeg tjedna održalo niz zanimljivih aktivnosti koje, možemo reći, karakteriziraju kulturnu baštinu kraja. Tako su djeca upoznala novu publikaciju, slikovnicu Nikola Tesla- gospodar munja i Nikola Tesla - bojanka i crtanka, koje je djeci predstavio Muzej Like, Gospić u svojim prostorima. Djeca u vrtićima su također jučer imala priliku sudjelovati na radionicama Čitaj mi i Igrajmo se bojom, dok su stariji mogli poslušati zanimljivo predavanje o zavičajnim piscima i djelima, a koje je priredio Odjel za nastavničke studije u Gospiću. Djeca, učenici 3. razreda svoj su djeci grada priredili predstavu Veliko putovanje malog puža, a nakon svega mogli smo uživati u pričanju priče, ali i ponešto naučiti o tkanju. Bogat, zanimljiv i informativan četvrti dan Dječjeg tjedna!

  1. Listopada 2018.

U petak, peti dan Dječjeg tjedna u DV Pahuljica održala se predstava Zecmen – Teatra Don Hihot koju je KIC, Gospić pripremio za svu djecu vrtića, ali i za djecu koja ne pohađaju vrtić. U poslijepodnevnim satima djeca su se mogla pridružiti igranju društvenih igara koje je pripremio DND- Gospić u prostoru.

  1. i 7. listopada 2018.

Tijekom subote i nedjelje u Gospiću se održavala tradicionalna manifestacija Jesen u Lici što je dodatno obogatilo cijeli tjedan.  U šatoru koji se nalazio na glavnom trgu, Dječji vrtić Pahuljica angažirala i dodatno odradila radionice Jesen u rukama i očima djeteta.

 

Pogledajte našu galeriju!

FOTO GALERIJA

ISTAKNUTI SADRŽAJI

Dječji tjedan 2022
Dječji tjedan tradicionalna je godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava od 1953. godine. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovana Društva "Naša djeca" a uvijek se održava u prvom punom tjednu u listopadu. Tako se ove godine Dječji tjedan obilježava od 3. do 9. listopada.
Darivanje prvašića u školskoj godini 2022./2023.
Tradicija darivanja prvašića koja traje osmu godinu, uveselila je svu djecu s područja grada Gospića, koja prvi puta sjedaju u školske klupe. Pokloni su osigurani projektom "Gospić u očima djece" kojeg financira Grad Gospić, a Rukometni klub Gospić pridružio se darivanju i ove školske godine svojim prigodnim školskim materijalima.
Školskim volonterskim klubom do prijateljstva i zajedništva
Danas, 7. siječnja 2022. godine u prostoru Kulturnog informativnog centra Gospić održano je predstavljanje novog projekta Društva „Naša djeca“ grada Gospića. Projekt „Školskim volonterskim klubom do prijateljstva i zajedništva“ odobren je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, kroz natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava udrugama u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja, u
Dječji tjedan
Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava od 1953. godine. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva "naša djeca" (DND). Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana.
MINUTE RAZONODE 3
Odobren projekt "Minute razonode" od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u iznosu od 50.000,00 kuna. Projekt će se provoditi u periodu od 1. rujna 2021. do 31. kolovoza 2022.
Projekt "Formula za znanost" Udruge Pozor!
Projekt „Formula za znanost“ odobren je za sufinanciranje u sklopu poziva „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a“. Udruga Pozor!  nositelj je projekta, a partneri su Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Društvo naša djeca grada Gospića i Udruga učeničkih domova Republike Hrvatske.
KAKO OLAKŠATI DJETETU POČETAK ŠKOLSKE GODINE
Projekt "Moja tata i ja" provodi se u vodstvu Ambidekster kluba iz Zagreba. Na području Gospića i Ličko-senjske županije projekt se provodi u partnerstvu s DND-om Gospić. "Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu. Provodi se uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Važnost uključenosti očeva u život djeteta
Projekt "Moj tata i ja" Ambidekster kluba iz Zagreba, kojemu je DND Gospić partner i izvoditelj aktivnosti na području grada Gospića i Ličko- senjske županije, u zadnjoj je fazi. Osim zanimljivih aktivnosti, predstavlja i zanimljive članke koje možete pročitati i na našoj web stranici! Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu
TRAŽI SE VOLONTER!
Ženska grupa „Korak“ u potrazi je za volonterom/volonterkom s područja grada Gospića koji/koja bi pružao/la usluge  pomoći i podrške osobama žrtvama i svjedocima kaznenih djela. Aktivnost se odvija kroz program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ u partnerstvu s još deset organizacija civilnog društva s područja cijele Hrvatske, a u nadležnosti Ministarstva pravosuđa.
Mladi za održivi razvoj Like
Projekt „Mladi za održivi razvoj Like“ pokrenut je od strane Klastera Lika Destination s ciljem doprinosa stvaranju svijesti o potrebama održivog razvoja kroz djelovanje i jačanje organizacija civilnog društva na području Ličko-senjske županije. U svrhu provedbe projekta sklopljena su partnerstva sa  dvije organizacije civilnog društva te dvije škole s područja Ličko-senjske županije.
Dječji tjedan 2018
Dječji tjedan - je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva „Naša djeca“ . Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana. 
RAZMISLI, POGLEDAJ, PROMIJENI
Učenice osmog razreda, Petra, Maja, Leonarda i Dorotea imale su zadatak osmisliti scenu koja će prikazati problem koji se javlja u njihovoj sredini, među vršnjacima ili su bile u prilici prepoznati taj problem u svojoj sredini.
O nama

Društvo "Naša djeca" grada Gospića - DND Gospić je dragovoljna, edukativna i humanitarna udruga civilnog društva, u kojoj građani, roditelji, prijatelji djece, za opću korist promiču i vode akcije i aktivnosti namijenjene dobrobiti djece, na temelju ciljeva i djelatnosti navedenih u ovom Statutu i općim aktima DND-a Gospić.

LOKALNI VOLONTERSKI CENTAR GOSPIĆ

Lokalni volonterski centar Gospić projekt je Društva „Naša djeca“ grada Gospića a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva. Projekt traje godinu dana, a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva u Republici Hrvatskoj organiziranjem i provođenjem aktivnosti. Cilj je i povećati broj mladih volontera, da se što više uključe u organizirane volonterske

DND Zabok u gostima DNDu Gospić
DND Zabok gostovao je u Gospiću. Naši dragi prijatelji pokazali su nam dio svojih zanimljivih radionica koje provode u sklopu projekta "Zdravo i fino". Učili smo o zdravoj i ekološkoj hrani, a od zdravih voćnih namirnica pravili smo fine i sočne smoothie.