LVC Gospić, LOKALNI VOLONTERSKI CENTAR

Završna konferencija projekta Lokalni volonterski centar Gospić

Objavljeno: 24 07 2018 34

U srijedu, 18. srpnja, u Kulturno informativnom centru Gospić, održana je završna konferencija projekta Lokalni volonterski centar Gospić.

U srijedu, 18. srpnja, u Kulturno informativnom centru Gospić, održana je završna konferencija projekta Lokalni volonterski centar Gospić. Projekt je to kojeg sa 120 000 kuna financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, dok je nositelj projekta Društvo „Naša djeca“ grada Gospića. DND Gospić je u realizaciji projekta partnerstvo ostvario s Gradom Gospićem te Ambidekster klubom iz Zagreba. Partneri na projektu uvelike su pomogli u pripremi samog akcijskog plana projekta, te su bili stalna podrška u radu i realizaciji aktivnosti. Projektu Lokalni volonterski centar Gospić primarni  je cilj promoviranje volonterstva u Republici Hrvatskoj, pa tako i na području grada Gospića i Ličko – senjske županije. U promociji volonterstva, a unutar projekta, DND je surađivao s lokalnim organizacijama civilnog društva: Ličkom ekološkom akcijom „LEA“, Likovnom udrugom „Lika“ te Udrugom roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“.

Tijekom završne konferencije prisutni su se upoznali s aktivnostima koje su se događale tijekom realizacije projekta. Prije prezentacije, s riječima dobrodošlice obratila se predsjednica Udruge DND, Sanja Puškarić Delač, koja se zahvalila svima na dolasku, suradnicima na projektu te partnerima. Aktivnosti projekta predstavila je zaposlenica na projektu, koordinator volontera i tajnica Udruge DND, Tamara Lujić. Prezentacija je fotografijama dočarala svima prisutnima kako su se aktivnosti provodile, gdje su se aktivnosti provodile te tko je bio zadužen za koju aktivnost. Projekt je započet edukacijama organizatora volontiranja, koji su se upoznali s menadžmentom volonterstva. Edukaciju su vodile predstavnice Volonterskog centra Split i Zelene mreže, gospođa Nives Ivelja i Antonia Matković. Edukacija je trajala četiri dana u dva ciklusa. Nakon usvojenih znanja i vještina, održavale su se prezentacije za mlade. Prezentacija se održavala na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću, Veleučilištu „Nikola Tesla“ te srednjim školama, Gimnaziji Gospić i Strukovnoj školi Gospić. Nakon motiviranja i senzibiliziranja mladih, slijedili su razgovori i intervjui s osobama koje asu iskazale interes za volontiranjem te su se iste osobe opredijelile, prema svojim afinitetima, za volontiranje u suradničkim organizacijama.  Volonterima je ponuđeno volontiranje u tri volonterska programa: Minute razonode – sadržajno provođenje slobodnog vremena,  Mali ekolozi Like u akciji – eko akcije i izrada kućica za ptice, Savjetovalište za mlade Boomerang – pomoć i podrška učenicima u učenju.  Projektu je uvelike doprinijela Udruga „Pčelice“ koji su svojim dodatnim volonterskim programom „Zujimo zajedno“  omogućili volonterima još mogućnosti za uključivanje.  Udruge su dodatno održale obuke za volontere, upoznali ih s detaljima rada na aktivnostima, pravima i obvezama, vremenskim okvirima, kao i pravima i obvezama samih Udruga. Nakon obuke, volonteri su se uključivali u rad na aktivnostima, što se detaljno pratilo od strane koordinatora i voditelja ali i predstavnika Udruga.

Sumiranjem svih dokumenata, tijekom  realizacije projekta oko 65 volontera, što već postojećih, što novih, odradilo je 1278 volonterskih sati, od predviđenih 500 što je veliki plus.

Osim predanim radom volontera i angažiranih suradničkih udruga, projektu se doprinijelo na različite načine, ostvarenim dodatnim umrežavanjima Udruga i volontera, umrežavanjem ustanova i volontera, dodatnim edukacijama koje su se odvijale za volontere i organizatore volontiranja te dodatnom promidžbom Lokalnog volonterskog centra Gospić od strane mladih volontera angažiranih na ostalim projektima Udruga.

Analizu i sažetak evaluacije projekta Lokalni volonterski centar Gospić prisutnima je predstavila je doc. dr. sc. Anela Nikčević – Milković koja je ujedno angažirana kako bi provela vanjsku evaluaciju projekta. Sadržaj evaluacije odrađivao se prema akcijskom planu rada te sadrži nekoliko točaka, bitnih za analizu odrađenih aktivnosti.

Na samom kraju, slijedila je podjela zahvalnica svim partnerima u suradnicima na projektu ali i svim volonterima koji su bili angažirani u radu na projektnim aktivnostima. Predstavnici udruga, svojim su volonterima uručili zahvalnice, potvrde o volontiranju te volonterske knjižice a na samom kraju svaka organizacija udijelila je volonteru  zahvalu za poseban doprinos i angažiranost na aktivnostima koje su dio volonterskih programa.

FOTO GALERIJA

ISTAKNUTI SADRŽAJI

Dječji tjedan 2022
Dječji tjedan tradicionalna je godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava od 1953. godine. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovana Društva "Naša djeca" a uvijek se održava u prvom punom tjednu u listopadu. Tako se ove godine Dječji tjedan obilježava od 3. do 9. listopada.
Darivanje prvašića u školskoj godini 2022./2023.
Tradicija darivanja prvašića koja traje osmu godinu, uveselila je svu djecu s područja grada Gospića, koja prvi puta sjedaju u školske klupe. Pokloni su osigurani projektom "Gospić u očima djece" kojeg financira Grad Gospić, a Rukometni klub Gospić pridružio se darivanju i ove školske godine svojim prigodnim školskim materijalima.
Školskim volonterskim klubom do prijateljstva i zajedništva
Danas, 7. siječnja 2022. godine u prostoru Kulturnog informativnog centra Gospić održano je predstavljanje novog projekta Društva „Naša djeca“ grada Gospića. Projekt „Školskim volonterskim klubom do prijateljstva i zajedništva“ odobren je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, kroz natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava udrugama u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja, u
Dječji tjedan
Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava od 1953. godine. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva "naša djeca" (DND). Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana.
MINUTE RAZONODE 3
Odobren projekt "Minute razonode" od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u iznosu od 50.000,00 kuna. Projekt će se provoditi u periodu od 1. rujna 2021. do 31. kolovoza 2022.
Projekt "Formula za znanost" Udruge Pozor!
Projekt „Formula za znanost“ odobren je za sufinanciranje u sklopu poziva „Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za popularizaciju STEM-a“. Udruga Pozor!  nositelj je projekta, a partneri su Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Društvo naša djeca grada Gospića i Udruga učeničkih domova Republike Hrvatske.
KAKO OLAKŠATI DJETETU POČETAK ŠKOLSKE GODINE
Projekt "Moja tata i ja" provodi se u vodstvu Ambidekster kluba iz Zagreba. Na području Gospića i Ličko-senjske županije projekt se provodi u partnerstvu s DND-om Gospić. "Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu. Provodi se uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Važnost uključenosti očeva u život djeteta
Projekt "Moj tata i ja" Ambidekster kluba iz Zagreba, kojemu je DND Gospić partner i izvoditelj aktivnosti na području grada Gospića i Ličko- senjske županije, u zadnjoj je fazi. Osim zanimljivih aktivnosti, predstavlja i zanimljive članke koje možete pročitati i na našoj web stranici! Moj tata i ja“ - projekt osnaživanja očeva za veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu
TRAŽI SE VOLONTER!
Ženska grupa „Korak“ u potrazi je za volonterom/volonterkom s područja grada Gospića koji/koja bi pružao/la usluge  pomoći i podrške osobama žrtvama i svjedocima kaznenih djela. Aktivnost se odvija kroz program „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“ u partnerstvu s još deset organizacija civilnog društva s područja cijele Hrvatske, a u nadležnosti Ministarstva pravosuđa.
Mladi za održivi razvoj Like
Projekt „Mladi za održivi razvoj Like“ pokrenut je od strane Klastera Lika Destination s ciljem doprinosa stvaranju svijesti o potrebama održivog razvoja kroz djelovanje i jačanje organizacija civilnog društva na području Ličko-senjske županije. U svrhu provedbe projekta sklopljena su partnerstva sa  dvije organizacije civilnog društva te dvije škole s područja Ličko-senjske županije.
Dječji tjedan 2018
Dječji tjedan - je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva „Naša djeca“ . Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana. 
RAZMISLI, POGLEDAJ, PROMIJENI
Učenice osmog razreda, Petra, Maja, Leonarda i Dorotea imale su zadatak osmisliti scenu koja će prikazati problem koji se javlja u njihovoj sredini, među vršnjacima ili su bile u prilici prepoznati taj problem u svojoj sredini.
O nama

Društvo "Naša djeca" grada Gospića - DND Gospić je dragovoljna, edukativna i humanitarna udruga civilnog društva, u kojoj građani, roditelji, prijatelji djece, za opću korist promiču i vode akcije i aktivnosti namijenjene dobrobiti djece, na temelju ciljeva i djelatnosti navedenih u ovom Statutu i općim aktima DND-a Gospić.

LOKALNI VOLONTERSKI CENTAR GOSPIĆ

Lokalni volonterski centar Gospić projekt je Društva „Naša djeca“ grada Gospića a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva. Projekt traje godinu dana, a cilj mu je pridonijeti promociji i razvoju volonterstva u Republici Hrvatskoj organiziranjem i provođenjem aktivnosti. Cilj je i povećati broj mladih volontera, da se što više uključe u organizirane volonterske

DND Zabok u gostima DNDu Gospić
DND Zabok gostovao je u Gospiću. Naši dragi prijatelji pokazali su nam dio svojih zanimljivih radionica koje provode u sklopu projekta "Zdravo i fino". Učili smo o zdravoj i ekološkoj hrani, a od zdravih voćnih namirnica pravili smo fine i sočne smoothie.